Under 2000-talet skedde en förändring i hur vi svenskar såg på våra bostadsområden. När stadsområdena blev allt trängre tog rörelsen som förespråkar småhus fart över hela världen. I samband med detta presenterade Sverige sin egen lösning: ett Attefallshus. Detta lilla hus har fått sitt namn efter politikern med samma efternamn. Det gav inte bara ett svar på utmaningarna på bostadsmarknaden utan tog även ställning för ett hållbart och medvetet boende.
5 intressanta fakta om Attefallshus
När det kommer till Attefallshus kan det vara intressant att känna till:
- Ursprunget. 2014 införde den svenska regeringen en ny förordning som gjorde det möjligt för husägare att bygga ytterligare ett litet hus på sin fastighet. Detta utan att behöva ett bygglov. Vad detta innebar var en betydande avvikelse från tidigare lagar. Syftet var att minska bostadsbristen, i synnerhet i stadsområdena.
- Namngivningen. Konceptet med dessa små hus introducerades av den dåvarande bostadsministern, Stefan Attefall. Därmed är det också lämpligt att husen är uppkallade efter honom. Visionen var enkel: att göra det möjligt för husägare att bättre utnyttja sin tomt och tillhandahålla en bättre lösning för till exempel gäststugor eller uthyrning av små hus.
- Utvecklingen. Den ursprungliga tillåtna storleken för dessa hus var 25 kvadratmeter. Sedan 2020 har dock taket höjts till 30 kvadratmeter. Därmed är det numera möjligt att använda de små husen med en större mångsidighet och anpassningsförmåga vad gäller designen. Till en början betraktades husen främst som extra bostäder, men numera ses de även som en symbol för minimalism och hållbar livsstil.
- Användningen. Till en början använde många sina Attefallshus som en utökning av det primära bostadshuset. Men det dröjde inte länge förrän entreprenörer, konstnärer och miljöaktivister såg andra möjligheter. De små husen började snart fungera som konstateljéer, popup-butiker, kontor och mycket mer. Deras modularitet och konstruktion gjorde dem till populära val för dem som letade efter ett separat utrymme utan att behöva starta ett fullskaligt byggprojekt.
- Den kulturella förändringen. Uppkomsten av de små husen speglade en bredare kulturell förändring och en rörelse mot mindre och mer hållbara bostäder. När världen brottades med miljöproblem och behovet av att minska koldioxidavtrycket växte dessa hus fram som en praktisk lösning och ett ställningstagande. De blev symboler för ett medvetet val att leva på en mindre yta.